Säsongens tips och kom i håg!
Här presenterar vi säsongsvis nyheter om trädgården, ser till att hålla våra kunder uppdaterade om vad man bör ha koll på för säsongen (t.ex. så tomatfröna mm.) och ibland relaterar vi direkt och indirekt till våra produkter. Blandar med vackra bilder och varför inte lite länkar till inspirerande sidor på nätet...
Vårens strålar
Då släpar vi oss ut ur våra grottor och lapar i oss allt vad sol vi kan. Men vi kan inte heller låta bli att vårstäda och fixa allt gammalt så också det nya får plats!
-Och nu blir det reklam!
Till exempel så är många trädäck gröna och hala. Ett bra tips kommer här på hur du utan att skada golvet och utan hårt arbete får det fint igen.
Till en låg kostnad dessutom! :)
Sommar och sol...
Har du inte haft tid eller plats att förså, eller gick det inte som planerat?
Än finns det fortfarande en chans att få till en lyckad odling i trädgård och växthus. Många butiker har fortfarande kvar plantor av såväl örter som blommor, bara att plantera ut och njuta av den kommande blomningen och kryddor att skörda. Tänk på att om du klipper toppskotten på t.ex. rosmarin, basilika, mynta och oregano i ett ganska tidigt skede så förgrenar de sig. De blir buskiga och fina och det blir ännu mer att skörda!
Glöm inte att Gallra!
Står plantorna för tätt får de inte plats att växa. Gallra och luka! Se det som meditation och slappna av från vardagens jäkt och stress så blir det en trevlig upplevelse som dessutom lönar sig när det är dags att skörda.
Tyvärr är det en del växter som kanske redan har blommat över som ser lite skräpiga ut. Klipp bort vissna blommor och håll trädgården fräsch!
Höstens njutning
Planera & plantera...
Nu är det tid att plantera och planera för våren...
Hösten är tiden när mycket förfaller men det är också en tid av mycket förberedelser och planering för en kommande vår och framtid. Nu är det perfekt att planera allt från buskar och rosor till små lökar.
Nyplantering av många perenner, buskar och träd görs med fördel på våren. Då är jorden fuktig och det är inte så varmt och plantorna kan rota sig i lugn och ro inför kommande säsong.
Beskärning!
Stenfrukter såsom körsbär, plommon och persika m.fl...
Beskärning av stenfrukter görs på hösten, efter avslutad skörd, men kan göras under hela hösten och fram i tidig vinter. Att beskära under våren, redan från någon gång i februari faktiskt kan vara rent av katastrofalt då plantan troligen kommer att blöda allvarligt!
Vitlök! Dags att plantera...
Vitlöken planteras med fördel redan på hösten och står alltså i den frusna marken hela vintern, för att sedan skördas först till nästa höst! Vitlöken har i alla tider ansetts ha läkande krafter och är ju dessutom fantastiskt god!
Mer info och tips hittar du här...
Kogödsel!
När du har skördat allt som trädgårdslandet hade att ge så är det nu dags att ge tillbaka...
Skatteåterbäring för moder jord!
Som man sår får man skörda heter det, men om man skördar så får man också återbörda. Hållbar odling handlar såklart om att odla naturligt och långsiktigt. Att gödsla med organisk gödsel såsom kogödsel eller hönsgödsel är en bra början för ett sunt och långsiktigt brukande av jorden, även om det är i liten skala...
Dela med dig :)
Har du haft en bördig sommar och höst så är det trevligt att få ge bort...
Ställ en pumpa på grannens trapp, överraska med en burk hemmagjord chutney, ställ för all del en korg med äpplen vid postlådan så vem som helst kan ta ett (jag lovar att du gör brevbärarens dag) eller så bakar du helt enkelt bara en rabarberpaj på sommarens rabarber som kanske ligger i frysen och går in till grannen och frågar om hon vill bjuda på en kopp kaffe!
Ta hand om varandra i höstmörkret!
Dags att klippa häcken...
Många buskar och träd, så kallade "blödare" mår bäst av att beskäras i den så kallade JAS perioden det vill säga i Juli-Augusti-September. För gjordes oftast beskärningen på tidig vår därför att det var ofta då som som trädgårdsmästarna hade tid. Senare efterforskningar har visat att beskärning i JAS, gör att träd och buskar "blöder" mindre då och risken för skador och angrepp på snittytorna minskar då.
Vinterdvala
Vatten vatten... Högtryckstvättar, slangar, vattenutkast och spannar mm...
Rätt vad det är så kommer det en kall natt nu! Glöm inte att bära in allt som kan frysa sönder. Allt ovan nämnt och därtill krukor och vattenkannor mm...
Mata fåglarna!
Det är viktigt att börja mata fåglarna i god tid inför den foderfattiga vintern. Genom att börja tidigt lär de sig var de kan hitta mat när naturen inte längre har så mycket att erbjuda.