Gräs eller grus?
För att lyckas med en gräsmatta i trädgården är det viktigt att välja rätt gräsfrö, gödsla regelbundet och vattna på rätt sätt. Det är också viktigt att klippa gräset regelbundet och på rätt höjd för att främja en tät och frisk gräsmatta. Om det gång på gång misslyckas med gräsmatta är det kanske som så att förhållandena inte är så bra. En väldränerad grusbacke kan göra att det blir på tok för torrt, och en lerig håla att det blir på tok för blött. Då kan det kanske vara på plats att vara lite kreativ och göra något helt annat. En damm, eller en mysig hörna med singel och lättskötta krukor och en pergola kanske? Då känns det också betydligt roligare att vara i trädgården. Istället för ett tråkigt jobb som bara misslyckas, blir trädgården ett roligt projekt att njuta av!
Gräsets behov och skötsel
Gräs är en viktig del av många trädgårdar och grönområden, för lek och avslappning. För att hålla gräset friskt och grönt är det viktigt att förstå dess näringsbehov, markens beskaffenhet, hur man vattnar och klipper.
Gräs behöver tre huvudsakliga näringsämnen: kväve, fosfor och kalium. Kväve är viktigt för att främja tillväxt och grönska, medan fosfor hjälper till att utveckla starka rötter och främja blomning. Kalium är viktigt för att öka gräsets motståndskraft mot sjukdomar och torka. Dessa makronäringsämnen benämns som NPK på de olika gödselsorter som finns att köpa i handeln.
N står får Kväve, P står för Fosfor, och K står för Kalium.
För att säkerställa att gräset får tillräckligt med näring är det viktigt att använda en gödsel som innehåller alla tre näringsämnena. Det är också viktigt att inte övergöda gräset, eftersom detta kan leda till att det blir för mjukt och känsligt för sjukdomar, eller till och med döda gräset om man lägger på tok för mycket!
Gräs trivs bäst i en pH-nivå på mellan 6,0 och 7,0. Om pH-värdet är för högt eller för lågt kan det påverka gräsets förmåga att ta upp näringsämnen från jorden. Om pH-värdet är för högt kan det vara svårt för gräset att ta upp järn, vilket kan leda till att det blir gult och torrt. Om pH-värdet är för lågt kan det leda till att gräset blir för surt, vilket kan påverka dess tillväxt och istället främja mossans tillväxt.
För att säkerställa att pH-värdet är optimalt är det viktigt att testa jorden regelbundet och justera pH-värdet vid behov. Detta kan göras genom att tillsätta kalk för att höja pH-värdet eller svavel för att sänka det. Förr så kalkade man alltid gräsmattan, och visst kan det vara en god idé, men om man skapar ett för högt pH-värde kan det också skapa problem. Både ett för högt pH-värde och ett för lågt pH-värde gör att gräset kan få problem att tillgodogöra sig näring.
För att hålla gräsmattan fin och välmående bör den klippas lite åt gången, men ofta, max en tredjedel av sin längd vid varje tillfälle. Ett väldigt kortklippt gräs ger större möjlighet för oönskad växtlighet att etablera sig, t.ex. maskrosor. Rekommenderad minsta längd på nyklippt gräs är ca 4 cm. Tanka gärna gräsklipparen med alkylatbensin istället för vanlig bensin, då startar den lättare och du gör också en insats för miljön!
Om det blir kala fläckar på gräsmattan toppdressa och stödså, så minskar du risken för att annan växtlighet etablerar sig i gräsmattan.
Anläggning av ny gräsmatta och bevattning
Att anlägga en ny gräsmatta kan vara en utmaning, men med rätt kunskap och verktyg kan det vara en rolig och givande uppgift. För att börja behöver du bestämma dig för vilken typ av gräs du vill ha och som passar på just din mark. Det finns många olika sorter att välja mellan. T.ex. så finns det gräs som tål att klippas extra kort, gräs om tål hårt slitage, och gräs som klarar skugga betydligt bättre. På bland annat www.rullgräs.nu kan du läsa mer om olika grässorter.
När du har valt din grässort är det dags att förbereda marken. Det är viktigt att jorden är tillräckligt djup för att gräsrötterna ska kunna växa ordentligt. Ett djup på minst 20 cm är att rekommendera. Ett tunnare lager än så kommer garanterat att torka ut väldigt snabbt och gräset blir gult och fult. Det är en investering såväl miljömässigt som ekonomiskt att inte snåla på ett bra lager jord, annars kommer du behöva vattna vid även korta perioder med torka.
Om jorden är för kompakt kan det vara nödvändigt att använda en jordfräs för att luckra upp den. Om jorden är väldigt kompakt i sig själv så kommer den troligtvis att bli det igen efter den har luckrats upp och då är det viktigt att blanda i något som förbättrar strukturen så längre sikt. Barkmull, torvmull, pimpsten och biokol är några exempel på material man kan fräsa ner i jorden. Exakt vad man ska tillföra beror på hur den befintliga jorden ser ut, och vad den har för egenskaper. Jord som är stenig och grusig behöver något som gör att den kan hålla fukten bättre, t.ex. torvmull och barkmull. Om marken är hård av lera behöver den luckras upp så att det kommer syre till rötterna och då är det lämpligt med barkmull och exempelvis biokol.
Bästa tiden på året att anlägga en ny gräsmatta är vanligtvis på våren eller hösten. Detta beror på att temperaturen är mildare och det finns mer fuktighet i marken. Det är också viktigt att undvika att anlägga en gräsmatta under en extremt torr eller varm period.
Bevattning är en viktig del av att anlägga en ny gräsmatta. Under de första veckorna efter sådd är det viktigt att hålla jorden fuktig för att frön ska gro. Efter det kan du minska bevattningen, men se till att gräset får tillräckligt med vatten för att växa ordentligt. Det är också viktigt att undvika att vattna för mycket, eftersom det kan leda till att gräset blir sjukt och att rötterna inte växer ordentligt. Vattna alltså ofta, men lite åt gången. Vattna gärna 3-4 gånger per dag och bara några minuter åt gången. Att täcka marken med fiberduk som skydd mot vindburna ogräsfrön, fåglar och avdunstning kan också vara en bra idé! För etablerade gräsmattor är det bra att låta gräset bli lite längre, särskilt under torkperioder, ett något lite längre gräs skuggar marken och minskar avdunstningen från marken.
Gödsel
En frisk och grön gräsmatta kräver rätt näring för att växa och frodas. Det finns flera näringsämnen som är viktiga för gräsmattans hälsa, inklusive kväve, fosfor och kalium. Kväve är särskilt viktigt för att främja tillväxt och grönska, medan fosfor hjälper till att stärka rötterna och förbättra motståndskraften mot sjukdomar och skadedjur. Kalium är också viktigt för att främja hälsosam tillväxt och förbättra gräsmattans motståndskraft mot torka och andra stressfaktorer. Som nämnt är det dock kvävet som spelar stor roll så titta med fördel på hur många procent kväve gödslet innehåller. Emmaljungas "Gräsmattegödsel Exakt" har en kvävehalt på hela 24%!
Förutom näringsämnen är pH-värdet också en viktig faktor att överväga när man försöker skapa en hälsosam gräsmatta. De flesta gräsmattor trivs bäst i en något sur miljö med ett pH-värde mellan 6,0 och 7,0. Om pH-värdet är för högt eller för lågt kan det påverka gräsmattans förmåga att ta upp näringsämnen och växa ordentligt.
För att säkerställa att din gräsmatta får rätt näring och pH-värde kan det vara en bra idé att göra en jordanalys. En jordanalys kan ge dig värdefull information om din jordsammansättning och vilka näringsämnen som kan saknas. Du kan sedan använda denna information för att välja rätt gödselmedel och andra produkter för att förbättra din gräsmattas hälsa. Vi rekommenderar att man skickar sin analys till LMI AB i Helsingborg. Det är duktiga och priset ligger bara på några få hundralappar. Vill eller kan man inte göra detta kan man titta vad som för övrigt trivs bra i jorden. Klöver och maskrosor klarar sig bra i kvävefattig jord då klövern kan tillgodogöra sig kväve från luften, och maskrosen har en lång pålrot som den skickar djupt ner för att hämta såväl näring som vatten.
Gör nåt roligt när gräset inte vill som du
Att ha en gräsmatta på sin tomt är en vanlig syn i många trädgårdar runt om i världen. Men det finns många alternativ till gräsmattan som kan vara både mer miljövänliga och estetiskt tilltalande. Istället för att ha en gräsmatta kan man till exempel välja att plantera en trädgård med inhemska växter som lockar till sig bin och andra pollinerande insekter. Detta kan bidra till att öka den biologiska mångfalden i området och skapa en vacker och naturlig trädgård.
En annan möjlighet är att skapa en stenig trädgård med olika typer av stenar och grus. Detta kan vara en enkel och underhållsfri lösning som ger trädgården en modern och minimalistisk känsla. En annan fördel med en stenig trädgård är att den kan hjälpa till att minska vattenförbrukningen eftersom stenarna hjälper till att behålla fukten i marken. För att inte trädgården ska bli så steril kan man då odla i krukor, pallkragar och i långa svängda odlingsbäddar av cortenplåt. Tänk på att upphöjda odlingsbäddar gör det lätt att sköta och skörda det som odlas. En mindre blomma eller lågväxande buskar som odlas i upphöjda bäddar synliggörs på ett bra sätt då de hamnar mer i ögonhöjd.
För de som vill ha en grönskande trädgård utan gräsmatta kan man välja att plantera olika typer av marktäckande växter som täcker marken och minskar behovet av ogräsrensning. Detta kan vara en vacker och naturlig lösning som ger trädgården en mjuk och inbjudande känsla.
Glöm inte sittplatser i trädgården! Om man inte har någonstans att sätta sig ner kan trädgården upplevas som ett jobb! Att ta korta pauser och sätta sig ner och njuta av kan trädgården upplevas det i trädgården gör att hela dagen i trädgården istället för en belastning blir en njutning!
Slutligen kan man välja att skapa en trädgård med olika typer av träd och buskar. Detta kan vara en vacker och naturlig lösning som ger trädgården en känsla av djup och dimension. Genom att välja olika typer av träd och buskar kan man skapa en trädgård som blommar under olika årstider och ger en ständigt föränderlig och vacker utsikt.
Sammanfattningsvis finns det många alternativ till gräsmattan som kan vara både mer miljövänliga och estetiskt tilltalande. Genom att välja olika typer av växter, stenar och träd kan man skapa en vacker och naturlig trädgård som passar ens personliga stil och behov.
Oönskade växter i gräsmattan
Oönskad växtlighet i gräsamattan är en vanlig syn. Det finns många olika typer av oönskade växter som kan dyka upp, t.ex. maskrosor, tistlar och kvickrot. Dessa växter kan vara svåra att bli av med så det gäller att förebygga detta genom att sköta sin gräsmatta och ge gräset förutsättningar för att kunna växa optimalt. I en tät gräsmatta har ogräsfrön mycket svårare att nå ner till marken och gro. Tänk också på att inte klippa för kort vilket också gör att vindburet ogräs lättare når ner till marken.
En av de vanligaste orsakerna till att ogräs dyker upp i gräsmattan är på grund av bristande underhåll. Var noga med att klippa gräsmattan regelbundet samt att gödsla regelbundet. Andra faktorer som kan bidra till ogräs inkluderar övervattning, dålig dränering och näringsbrist.
Ogräs som redan fått fäste i gräsmattan kan vara jobbigt att bli av med. Ofta kräver det mycket arbete och att bekämpa med ogräsmedel är inget vi rekommenderar. Kvickrot motas lättast bort genom att gräset klipps ofta, maskrosor får dras upp för hand (vi rekommenderar Fiskars Xact™ Ogräsupptagare) som fungerar mycket bra och sparar ryggen!
Ogräs är en vanlig utmaning för många villaägare. Genom att ta hand om din gräsmatta på rätt sätt och använda rätt produkter kan du dock hålla ogräset under kontroll och se till att din trädgård förblir frisk och frodig. Vi rekommenderar att gödsla med hönsgödsel 2-3 gånger per år, alternativt Emmaljunga´s Gräsmattegödsel Exakt vilket bara behöver spridas en gång per år!
Gräsmatta eller skogsmatta?
Skogsmatta har blivit ett alltmer populärt alternativ till traditionell gräsmatta. En av de största fördelarna med skogsmatta är att den inte behöver klippas, vilket sparar tid och pengar och miljön. Dessutom främjar skogsmattan den biologiska mångfalden genom att ge livsmiljöer för insekter och smådjur. Skogsmattan passar särskilt bra för de som inte behöver gräsmattan för lek och andra aktiviteter. Skogsmattan är dock betydligt känsligare än traditionell gräsmatta då den inte tål att trampas rundor på. Om du vill ha en vacker och underhållsfri trädgård kan skogsmatta vara det perfekta valet för dig.